osteopatia/rehabilitacja/dietetyka/trening personalny/masaż leczniczy
Warzywo to należy do kapustowatych i wykazuje niezwykle dobroczynne działanie.
Jarmuż jest bardzo niskokaloryczny przy jednoczesnym bogactwie substancji odżywczych. Jest bogaty w witaminy A, B, C, K, w magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, błonnik, kwas foliowy oraz wiele różnych fitozwiązków. Zawiera więcej wapnia niż mleko!
Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym.
Dzięki tym wszystkim składnikom jarmuż wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe i prewencyjne w leczeniu osteoporozy.
Najlepiej spożywać jarmuż na surowo, np. jako dodatek do sałatek/koktajli, gdyż wtedy pozostanie prawdziwą multiwitaminą!
mgr Natalia Zbroja-dietetyk