USŁUGI
Badania
Wykonujemy badania na obecność candidy i pasożytów. Badamy florę bakteryjną, nietolerancje pokarmowe, markery stanu zapalnego jelit oraz przerost bakteryjny SIBO (wodorowy test oddechowy).
Small Intestin Bacterial Overgrowth – Jest to przerost do jelita cienkiego naturalnej flory jelitowej, która powinna występować w jelicie grubym. Ponieważ bakterie te trawiąc resztki pokarmowe wydzielają najczęściej wodór, który przenika do krwi, a potem jest wydalany z powietrzem, można poprzez ilość wydychanego wodoru określić poziom przerostu flory jelita cienkiego.
Pacjent nabiera wdech – zatrzymuje powietrze na około 15 sekund a następnie wydycha je do ustnika. Na początku wykonuje się pomiar testowy, a następnie pacjent spożywa odpowiedni cukier – laktozę, glukozę, fruktozę czy laktulozę. Po chwili pobiera się próbki powietrza wydychanego pacjenta – co 15 min. Badanie trwa od 60 do 120min. W tym czasie ocenia się stężenie wodoru w wydychanym powietrzu.
Cztery tygodnie przed badaniem:
- Nie przyjmować antybiotyków
- Nie należy poddawać się kolonoskopii
- Nie należy poddawać się fluoroskopii
- lleostomia (z wyjątkiem diagnozy przerostu bakteryjnego)
Tydzień przed badaniem:
- Nie przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec
- Nie przyjmować witamin ani suplementów zawierających fruktozę jako środek aromatyzujący albo laktozę jako wypełniacz
- Nie przyjmować suplementów błonnika, Immodium ani Pepto Bismolu
- Unikać przyjmowania prebiotyków i probiotyków
- Unikać przyjmowania inhibitorów pompy protonowej i antagonistów receptora H2.
Trzy dni przed badaniem:
Na trzy dni przed badaniem pacjent powinien zastosować poniższą dietę*. Jeśli pacjent nie ma pewności czy dany produkt jest dozwolony, należy powstrzymać się od jego spożywania, aby uniknąć ewentualnego wpływu na wyniki badania.
Produkty niedozwolone:
- Ziarna zbóż i przetwory zbożowe
- Mleko i produkty mleczne
- Owoce i przetwory owocowe
- Produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp.
- Marynowane lub kiszone warzywa
- Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe
- Wszystkie produkty zawierające syrop kukurydziany i wysokiej zawartości fruktozy
- Warzywa
- Piwo
Przykładowe produkty dozwolone:
- Pieczony lub grillowany kurczak, indyk lub ryba z małą ilością soli
- Biały ryż gotowany na parze
- Jajka
- Woda
*Zaleca się stosowanie powyższej diety przez co najmniej 24 godziny. W przypadku pacjentów cierpiących na zaparcie zaleca się dietę trwającą dwa lub trzy dni, ponieważ przejście pokarmu przez jelito jest spowolnione.
12 godzin przed badaniem:
- Nie przyjmować żadnych pokarmów na co najmniej 12 godzin przed badaniem.
- Ostatni posiłek (niezbyt obfity, nie zawierający błonnika).
- Pić tylko niegazowaną wodę.
- W dniu badania nie przyjmować lekarstw.
Zabrać ze sobą na badanie wszystkie przepisane przez lekarza produkty lecznicze. UWAGA: Jeśli pacjent jest diabetykiem i przyjmuje odpowiednie lekarstwa albo cierpi na chorobę, na którą może mieć wpływ zastosowana dieta lub nieprzyjmowanie pokarmów, należy skonsultować się z lekarzem.
W dniu badania:
- Nie palić
- Nie żuć gumy ani cukierków
- Nie wykonywać ćwiczeń gimnastycznych.
Na dwie godziny przed rozpoczęciem testu można umyć zęby. Nie używać kleju do protez zębowych.
Badanie nietolerancji pokarmowej IgG zależnej to jedna z najpopularniejszych badań wykrycia nietolerancji na dany produkt pokarmowy.
Nietolerancja pokarmowa jest odpowiedzialna za szereg schorzeń przewlekłych, a jej obserwacja jest utrudniona z racji opóźnionej reakcji organizmu na spożywane antygeny pokarmowe.
Laboratoryjne badania markerów jelitowych wykonywane są z kału.
Badania wykonywane z kału:
- Kalprotektyna
- Zonulina
- pasożyty
Kandydoza nazywana grzybicą układu pokarmowego czy drożdżycą wywołana jest przez grzyby z rodzaju Candida (szczególnie Candida albicans). Niewielka ich ilość jest obecna w naszym organizmie i nie powoduje żadnych konsekwencji dla zdrowia, ale zaburzenia składu flory bakteryjnej jelita grubego wynikające z antybiotykoterapii lub złej diety może być zagrożeniem dla organizmu. Wytwarzane przez grzyby neurotoksyny zatruwają organizm, atakując i uszkadzając serce, płuca, a nawet mózg.
Nadmiar candidy w organizmie może powodować:
- stany depresyjne
- alergie
- refluks żołądkowo-przełykowy
- zespół jelita drażliwego
- grzybice paznokci,
- skóry czy nawet pochwy
Objawy kandydozy
- sennością
- przemęczeniem
- brakiem koncentracji
- częstymi bólami brzucha, którym towarzyszy biegunka lub wzdęcia
- infekcją dróg oddechowych, moczowych czy narządów płciowych będące wynikiem obniżonej odporności
- osoby cierpiące na grzybicę przewodu pokarmowego odczuwają zwiększoną ochotą na słodycze
Badanie to pozwala ocenić stan jelit oraz możliwość dostosowania terapii do potrzeb pacjenta. W zależności od pakietu, badanie może ocenić jakość i ilość składu mikroflory jelitowej (bakterii prozdrowotnych, grzybów, pleśni oraz bakterii odżywiających jelita). Wykonując badanie można ocenić obecność pasożytów, stan zapalny jelit, czy dobrać odpowiednie leczenie i probiotyki dla uzupełnienia flory bakteryjnej.
Jak wygląda badanie?
Aby wykonać badanie, pacjent otrzymuje pojemnik na kał wraz z instrukcja jak odpowiednio przygotować, pobrać i dostarczyć nam materiał. Materiał należy oddać do analizy do 24h od pobrania ostatniej próbki.
- 2 tygodnie wcześniej należy stosować zwyczajową dietę- nie wprowadzaj modyfikacji dietetycznej. Nie zażywaj antybiotyków, leków przeciwpasożytniczych, leków przeciwgorączkowych. Nie korzystaj z badań z użyciem środków kontrastowych.
- 1 tydzień wcześniej nie zażywaj probiotyków
- 1 dzień wcześniej włóż wkłady chłodzące do zamrażarki
Valida- mikroflora jelitowa:
- Kompleksowa analiza składu bakteryjnego: 19 lub więcej szczepów
- Badanie mykologiczne: Candida albicans, Candida non-albicans, grzyby pleśniowe
- pH kału
- Szczegółowy wynik z interpretacją i zaleceniami
Valida- mikroflora jelitowa plus:
- Kompleksowa analiza składu bakteryjnego: 19 lub więcej szczepów
- Badanie mykologiczne: Candida albicans, Candida non-albicans, grzyby pleśniowe
- pH kału
- Bakterie uszczelniające i odżywiające nabłonek jelita
- Kalprotektyna – stan zapalny jelit
- Pasożyty
- Szczegółowy wynik z interpretacją i zaleceniami